Siklóernyõ (Paragliding)

A siklóernyõ merev tartást biztosító elemektõl megfosztott hordozó felületû, hajtómû nélküli repülõ szerkezet.A siklóernyõ, mint extrém sport jellege nem tisztázott jogilag, de alapvetõen extrém sportként tekintenek rá. A siklóernyõ viszonylag lassú repülõ szerkezet, de csodálatos szabad repülési élményt biztosít, mivel nem egy kabinban ülve repülünk. Mivel ez kiszolgáltatottá teszi a pilótát, a siklóernyõsnek tisztában kell lennie az idõjárás veszélyeivel. A siklóernyõ tulajdonképpen egy speciális, mesterséges kevlárszálasanyagú fonalakból szõtt szárny. Felsõ felületén a levegõ áramlása gyorsabb, mint alul, így alul nyomás, felül pedig szívóhatás (felhajtóerõ) keletkezik. A siklóernyõs kupolát cellákkal osztják több részbe, melyek között szabad a levegõ áramlása, azonban kifelé lassabban távozik a levegõ. Az ernyõn egyes gyártók pl. kiömlõ lukakat is kialakítanak, de mindezek és az ehhez hasonló apróbb változtatások nagy különbségeket nem eredményeznek az egyes típusok között. A siklóernyõt a szárnyprofil alakjának módosításával lehet irányítani a zsinórzat segítségével. Ezt nevezik trim rendszernek. A trim sebesség az ernyõ alapsebessége a levegõhöz képest olyankor, amikor egyetlen zsinórt sem húzunk meg. Az ernyõk sebessége a gyorsító használatával növelhetõ, ezáltal azonban hosszú távon csökken a felhajtóerõ, és kevésbé biztonságos a repülés, így ezt csak alkalmanként használják. Ugyanígy fékek használatával lassíthatunk az ernyõn, és szintén erõsen csökkenthetjük a felhajtóerõt, ami leszálláskor hasznos. Az ernyõ a fékek használatával irányítható balra vagy jobbra.

Kialakulása

A siklóernyõ az ejtõernyõbõl kifejlesztett repülõ- és sporteszköz, amely a madarakhoz hasonlóan a szél energiáját és a felfelé szálló légáramlatok felhajtó erejét használja fel a földrõl való felemelkedéshez és a repüléshez. A sportág hivatalos neve függõvitorlázás. Újabb változatainál, a motoros siklóernyõknél már kis teljesítményû belsõégésû motor is van, amely egy propellert hajt meg. A siklóernyõ elõdje a paplanernyõ, melyet ma is sokszor összekevernek kifinomultabb és biztonságosabb változatával, a siklóernyõvel. A korábbi paplanernyõhöz hasonló ejtõernyõket ma leginkább ejtõernyõs ugráshoz használnak. Állítólag a siklóernyõt az ugrálást megunó ejtõernyõsök találták fel akik ernyõikkel elõször domboldalakról kezdtek el leugrálni. Mivel a körkupolás ernyõ az elõre haladást nem teszi lehetõvé így keletkezett a siklóernyõ elõdje, amely már süllyedése mellett elõrefelé is haladt, így a pilóták egyre több idõt tudtak a levegõben eltölteni.

Siklóernyõ fajták
 • siklóernyõ
 • tandem siklóernyõ: nagy felületû ernyõ, mellyel a pilóta egy utast reptethet
 • motoros siklóernyõ, amelybõl két típus van: hátimotoros siklóernyõ, és a tricikliszerû ún. siklóernyõs trike.
A siklóernyõ részei
 • Felsõvitorla
 • Alsóvitorla
 • Beömlõnyílás
 • Stabilizátor lap
 • Zsinórzat (6-7 méter hosszú, selyemszál védõszövettel körülszõtt kevlár,vagy dynema, vagy ún. versenyzsinór, melynek anyaga általában burkolatlan kevlár)
 • Hevederek
 • Fékzsinórok (a kilépõ élekhez vannak rögzítve)
 • Fékfogantyú (a két fékzsinór aljára kötött fogantyú)
 • Beülõ (hevederekkel rögzítik a pilótát)
 • Mentõernyõ - napjainkban kötelezõ a beülõben elhelyezni mentõernyõt is. A siklóernyõhöz használt mentõernyõ nem alkalmas szabadesésbõl történõ nyitásra, ugyanis a siklóernyõ mindig fékezi a zuhanást. Mentõernyõbõl akró pilóták kettõt is raknak a beülõjükbe.
 • Tárzsák- a siklóernyõt tárzsákba csomagolják a beülõvel együtt, így viszonylag könnyen szállítható hátizsákot kapunk. Ennek össztömege manapság a 10–20 kg-ig terjedõ skálán mozog.
 • Gyorszsák: az ernyõt gyorsan bele tudjuk ebbe csomagolni, és így a cellák sem sérülnek, viszont sok helyet foglal és nehezen szállítható.Szponzorok

Apa minerala Tusnad
Izvorul Zanelor
Hotel Fortuna
Adventure Expert
Magyar Turisztikai Ügynökség
Baile Tusnad si imprejurimile

Partnerek

Primaria Cozmeni
Primaria Baile Tusnad

Média partnerek

Think outside the box
Transindex.ro

Partner oldalak

Paramania.ro
Turbulencia
CloudBase
Nimbus No Limits
Balon Zbor